Muhasebe Haftası dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde törenimizi gerçekleştirdik.

Adana Defterdarımız Sayın Ahmet Balıkçı’nın, Grup Müdürlerimizin ve Vergi Dairesi Müdürlerimizin, Odamız Kurul üyelerinin ve çok sayıda üyemizin katıldığı törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Oda Sekreterimiz Levent Deniz’in sunumu gerçekleştirdiği törende Oda Başkanımız Güney Yılmaz aşağıda tam metni yer alan konuşmayı gerçekleştirdi.

1-7 Mart Muhasebe Haftası konuşma metni…

Sayın Adana Defterdarımız, Grup Müdürlerimiz, Vergi Dairelerimizin Müdürleri, Odamızın değerli kurul üyeleri ve çok değerli meslektaşlarım hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

1-7 Mart Muhasebe Haftamız kutlu olsun.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri Muhasebe Haftası olarak anılmaktadır. Bu hafta bir kutlama olduğu kadar, mesleki sorunların ve çözüm önerilerinin de dillendirildiği, farkındalığın artırıldığı dönemler olmalıdır.

Bizler; 130 bine yakın meslek mensubu, 20 bine yakın aday meslek mensubu ile ülkemizin en büyük meslek örgütlerinden biriyiz.

Kamu finansmanının sağlanması, vergisel tüm işlemlerin işletmeler adına yapılması ve beyanı, vergi dışı verilerin oluşturulup, bilgi kullanıcılarına sunulması, işletmelerin sosyal güvenlik, finans ve yönetim alanlarının güvenilir danışmanlığı gibi çok çeşitli görevleri üstlenmekteyiz. Bizlerin oluşturduğu Finansal Tablolar şirketlerin ve devletin finansal / ekonomik kararlarında birincil rol oynamaktadır.

Mesleğimizi icra ederken esas paydaşlarımız Defterdarlıklarımız, Vergi Dairelerimiz, Vergi Denetim Kurullarımız ve Sosyal Güvenlik Kurumumuz olsa da; bu idareler dışında onlarca kamu kurumuna ve özel kuruma bilgi üretiyoruz.

Esas olarak önemli bir kamu hizmeti yürütüyoruz. Ve ülkemizdeki birçok meslek grubu gibi kronikleşmiş sorunlar yaşıyoruz. Ancak kamu hizmeti yürüttüğümüze göre, yaşadığımız temel sorunların sadece bizlerin sorunu olmadığını da düşünmemiz gerekiyor. Örneğin her alandaki yüksek kayıt-dışılık, verginin adil ve tabana yayılmamış olması gibi ülkemizin temel sorunları var. Ve bu sorunların çözümünün ilk halkasında esas olarak bizler varız.

Son birkaç yıldır kayıt-dışılıkla mücadele ve vergi adaletinin sağlanması için yoğun bir denetim ve çalışma başlatılmış durumda. Bu sürecin başarıya ulaşması isteniyorsa bunun yolunun, biz Mali Müşavirlerin sesine kulak vermekten, yaşadığımız mesleki sorunları çözmekten, sözde değil gerçek anlamda paydaş olduğumuzu hissettirmekten geçtiğine inanıyorum.

Çünkü bizleri; artan iş yükü, ekonomik kaygı, ücret ve müşteri baskısı altında bırakan sarmaldan çıkılmadığı sürece, ne kayıt-dışılık son bulur, ne de vergi adaleti sağlanabilir.

Değerli meslektaşlarım; hepimizin yaşadığı gibi son yıllarda görev ve sorumluluklarımız çok büyük boyutlarda artmış durumdadır.

e-Dönüşüm ile birlikte her şeyin daha da kolay ve hızlı olacağını umut ederken, tam tersi bir süreç yaşamaya başladık.

Verginin en temel unsurlarından olan Tarh, Tahakkuk, Tebliğ ve Tahsil aşamalarının tamamında bizler yer alıyoruz. Ve tüm bu aşamaları yerine getirirken, idarenin katlanması gereken maliyetlere bizler katlanmak zorunda kalıyoruz.

Dijital dönüşüme ilişkin tüm gelişmeleri yakından takip ediyor ve işletmelerin bu dönüşüme uyum sağlaması konusunda esas sorumluluğu bizler alıyoruz.

Ülkemizdeki elektronik uygulamalar ve vergisel düzenlemeler gelişmiş ülkelerin bir çoğunun çok ilerisinde. Ancak bizlerin yaşadığı sorunları ve ekonomik alandaki durumumuza baktığımızda, bu ülkelerin çok çok gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Artık bunun değişmesinin zamanı geldi de, geçiyor. Bunun tek çözüm yeri de Maliye Bakanlığımızdır, siyasettir, Meclis’tir.

Artık masanın iki tarafında oturmak istemiyoruz. Kamu hizmeti yürütüyorsak, kamunun gücünü de yanı başımızda görmek istiyoruz.

Matrah artırımları, af kanunları ile yaptığımız işin değersizleştirilmemesini, kamu idarelerimizin, Defterdarlıklarımızın, Vergi Dairelerimizin, Vergi Denetim Kurulumuzun yaptığı çalışmaların boşa düşürülmemesini istiyoruz.

Yetkisiz sorumluluk istemiyoruz. Her sorumluluğumuzun, yetki ile taçlandırılmasını talep ediyoruz.

Birkaç dakikada bitmesi gereken bir beyanname göndermenin eziyete dönüşmemesini, sistem sorunlarının kalıcı olarak giderilmesini, altyapının güçlendirilmesini istiyoruz.

Veri sorgulamalarından talep edilen ücretten meslek mensuplarının muaf tutulmasını istiyoruz.

Muhasebe mesleğinin geleceği için, Mali Müşavirlerin de teşviklerden yararlandırılmasını ve aday meslek mensuplarımızın desteklenmesini istiyoruz.

Geleceği planlamak ve hazırlanmak için, yapılacak dönüşüm çalışmalarında ve planlamalarda taraf olmak, karşılıklı görüş alışverişi içerisinde bir eylem planı hazırlanmasını talep ediyoruz.

Değerli katılımcılar; bizler özveri ve sorumluluk bilinci ile pandemi de canımızı hiçe sayarak çalışmaya devam ettik. Depremin ilk günlerinde bile işimizi doğru dürüst yapmaya çalıştık, beyanname verebilme derdine düştük. Enflasyon Muhasebesi sürecinde sorumluluklarımızı unutmadan, işimizi ihmal etmeden, doğruları söylemeye çalıştık. Yaptığımız işin değerini ve sorumluluğumuzu gayet iyi biliyoruz, her zaman da buna uygun davrandık, davranmaya da devam ediyoruz, edeceğiz.

Bundan sonra da ülkemizin ve toplumun çıkarlarını düşünerek, muhasebe biliminin ışığı altında ilerleyecek ve geleceğe umutla bakmayı sürdüreceğiz.

Değerli meslektaşlarım; Gelecek günlerin bugünlerden çok daha aydınlık olacağı inancıyla, bir kez daha Muhasebe Haftamızı kutlarken, katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyor ve hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Güney Yılmaz
Oda Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz